Łacińska nazwa rumiankuchamomilla pochodzi z języka starogreckiego od słów:hamo (χάμω)– na ziemiimilon(μῆλον)–owca oraz jabłko. Nazwa wywodzi się z porównania do białych owiec na łące oraz małych jabłek leżących na ziemi.
Właściwości – Zastosowanie:
Współczesna medycyna potwierdza jego tradycyjne właściwości lecznicze.
Głównym aktywnym składnikiem olejków eterycznych występujących w kwiatach rumianku są azuleny, które mają działanie antyalergiczne, bakteriobójcze przeciwzapalne.
Rumianek działa rozluźniająco na system nerwowy, jak dobrodziejstwem dla układu pokarmowego.
Herbata z rumianku może być stosowana podczas przeziębienia. Stosując napar z rumianku można leczyć zapalenie górnych dróg oddechowych, jamy ustnej lub gardła.
Zewnętrznie rumianek stosowany jest w leczeniu zapalenia oczu i zapalenia spojówek.
Zastrzeżenia:
Unikać spożywania przez kobiety w ciąży.
Długotrwałe stosowanie rumianku może pogorszyć różne rodzaje alergii.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.