Żyjemy w czasach, gdzie starym odmianom drzew grozi wyginięcie, ponieważ nowe odmiany – proponowane przez firmy - dają co rok stabilną ilość owoców i gwarantują wysoką wydajność produkcji rolniczej. W Polsce zauważamy ten proces w sadownictwie, gdzie tradycyjne odmiany np. jabłoni dają smaczne jabłka, ale nie owocują co rok i są wymieniane na nowoczesne odmiany.
To samo się dzieje z drzewami oliwkowymi. W zależności od parametrów genetycznych oraz warunków klimatycznych w danym roku nasze stare drzewa oliwne pozwalają sobie na naturalny odpoczynek. Tego nienawidzi nowoczesna gospodarka i zmusza naturę oraz rolników do biznesowego podejścia do produkcji. Efektem jest wyrywanie starych odmian i sadzenie nowoczesnych.
My staramy się utrzymać stare greckie odmiany, bo to część naszej kultury. Drzewa oliwne żyją prawie wiecznie. Na terenie Grecji są drzewa oliwne, które liczą kilka tysięcy lat. Natomiast dużo pól ma drzewa, które liczą przynajmniej kilka wieków i owocują dalej.
Te drzewa posadzili nasi pradziadkowie. Trzeba dbać i utrzymać ten prezent od nich.
Opis ekologicznej oliwy z Oliwek Greco
Nasza grecka oliwa pochodzi od trzech starych tradycyjnych greckich odmian, które rosną na tym samym polu i liczą kilka wieków.
Jest to limitowana wersja oliwy, ponieważ cała plantacja daje maksymalnie 3-3,5 ton rocznie.
Z tej ilości tylko 1000-1200 kg oleju jest przeznaczone na rynek polski, a reszta zostaje sprzedana w Grecji.
Dlaczego są posadzone aż trzy odmiany na tym polu?
Prawdopodobnie celem praprapradziadka, który posadził te drzewa, było zdobycie owoców oliwnych w celu produkcji oleju dla potrzeby rodziny, oraz dużych w rozmiarze oliwek do spożycia .
Każda odmiana się różni i daje inny owoc, który daje inne smakowe i aromatyczne walory. I właśnie to daje wyjątkowy smak i aromat naszej oliwie, te połączenia trzech odmian w proporcji, takiej jak smakowała i pasowała naszym pradziadkom.
Podajemy trzy odmiany:
Odmiana Koroneiki: występuje na terenie całej Grecji. Jest typową odmianą wykorzystywaną do produkcji oliwy, charakteryzuje się małym owocem, który daje mocny pikantny smak oleju i dobre parametry polifenolowe.
Odmiana Piliu: endemiczna odmiana występująca tylko na terenie Pilio, z którego pochodzi oliwa. Aromatyczna odmiana. Owoc średniego rozmiaru, który był używany do produkcji oleju, ale również do spożycia.
Odmiana Amfisis: odmiana z centralnej Grecji, miedzy innymi z terenu, z którego pochodzi nasza oliwa. Ma duże owoce i bardziej jest używana do spożycia jako owoc, ponieważ ma dużo miąższu i jest pyszna. W naszym przypadku, dodaje oleistą barwę do oliwy.KWASOWOŚĆ PO BUTELKOWANIU: 0,42 (max 0,80)
Κ270: 0,102 (max 0,22)
Κ232: 1,668 (max 2,50)
ΔΚ: -0,003 (max 0,01)
PEROXIDE VALUE: 8,50 meq O2/kg (max 20,0)
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.